USTUROIUL

Usturoiul
Autor: Veronica Cretu

Usturoiul este varul crinuluisi al lacramioarei. Frunzele sunt plate si au forma de spada,de culoare verde. Bulbul e compus din pana la 20 de "segmente" care poarta numele de "catei", asezati unul langa altul in forma circulara, in unul sau doua straturi. Sunt separati de o coaja usor casanta. Miezul are culoare ivorie, iar coaja in general alba sau cu nuante de roz- violet, roz-pal sau chiar rosu inchis.



Acest "SENATOR" al legumelor, in redingota verde,al carui cap floral are o coama de fibre iar bulbul trandafiriu ori ca alabastrul isi are originea in Asia Centrala, acolo unde batranii sunt plini de putere,unde afectiunile cancerigene au cel mai scazut procentaj din lume.

Se stie ca a fost cultivat cu 5000-6000 de ani inaintea lui Hristos, mai ales in zona mediteraneana. In Egipt, in urma cu 2700 de ani inintea lui Hrisos,in timpul construirii piramdelor, s-au cheltuit pentru mancaruri cu usturoi si ridichi, 16000 de arginti(ceea ce ar insemna in zilele noastre 5-6 milioane de euro), pentru ca miile de sclavi  ce lucrau la ridicarea lor sa aiba randament si rezistenta mai mare.

Atletii antichitatii mancau intotdeauna usturoi inainte de a intra in competitiile jocurilor Olimpice. Egiptenii, romanii si grecii il considerau ca un stimulent al "apetitului sexual", al libidoului-afirmatii atestate de inscriptiile pe tablite. In Evul Mediu era considerat dezinfectant, un mijloc de  prevenire a   bolilor, benefic in tratarea febrei, surditatii, hemoplaziilor.

Toate partile plantei sunt active, dar cele mai puternice sunt reprezentate de catei: ei va sunt arhisuficient. Daca nu vi-l cultivati singuri in gradina, aveti grija sa nu cumpatati decat produse garantate "biologic", crescute fara ingrasaminte chimice, fara pesticide.

Se cunosc soiuri de primavara-ai caraor catei se planteaza in martie si se culeg in iulie si soiuri de iarna -care se pun in pamant in octombrie-noiembrie si se recolteaza in iulie.

Foarte bogat in calorii comparativ cu toate celelalte legume proaspete,cu un gust specific,puternic,se poate pastra  ca atare timp indelungat. 100 de gr de usturoi proaspat dezvolta 140kcal. Usturoiul contine: substante nutitive-albumine, glucide, grasimi; substante minerale-calciu, clor, magneziu, fosfor, potasiu si sodiu; celuloza, apa, fier, iod, mangan, zinc vitamine B1, B2, B3, C, E.

De mai multe mii de ani usturoiuleste cunoscut ca medicament.Are atat de multe utilizari incat unii il considera chiar un "medicament universal".

In primul rand este considerat un  antibiotic si un antiseptic in general.In al doile rand este un reglator al florei intestinale,de aceea eu il recomand in majoritatea cazurilor de diaree,dizenterie,crampe la stomac,balonari. In al treile rand este un vermifug activ impotriva viermilor, limbricilor,oxiurilor. Este un incomparabil stimulent al intregului organism si un incomparabil stimulent al intregului organism si un reglator al functiilor esentiale.Regleaza nivelul glucozei in sange. Este un remediu profilactic al tumorilor canceroase, in special ce  ale tubului digestiv. Este cel mai bun prieten al circulatiei sanguine,regleza colesterolul.

Toti il stim bineinteles,drept condiment. Placut, piscator, cam iute si tare mirositor.

A sti sa-l utilizezi este  adevarata arte,spun gastronomii.Condimentarea mancarurilor cu usturoi cere multa finete. Cantitatile mici de usturoi dau un gust admirabil si celor mai insipide mancaruri. Bucataria franceza, italiana, cea din tarile baltice, Romania, Serbia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Slovacia, Rusia, toate utilizeaza di belsug usturoiul,fie la supe,sosuri,aperitive,fie in mancaruri de legume si preparate din carne. El este nelipsit din friptura de miel, de porc, din toate tipurile de pizza ori din majoritatea salatelor, a preparatelor din paste fainoase si a celor din peste.

Va recomand cateva retete cu usturoi:"Branza de vaci cu usturoi","Fileu de peste cu mujdei de usturoi","Gasconada","Mancare de ciuperci cu usturoi","Salata de vinete","Sos aioli","Supa de usturoi".
De asemeni va recomand cateva retete gatite chiar de mine:
De asemeni va recomand cateva retete gatite chiar de mine:

Crap pane cu sos de usturoi;

Fasole pastai cu carne;

Friptura de pui la tava;

Ficatei de pui cu sos de usturoi.

·    Ca sa nu se strice fructele puneti in cutii,in ladite sau unde le pastrati cativa catei de usturoi taiati in doua.
·    In loc de lipici frecati bucatile sparte cu usturoi.Potriviti-le si tinetile fixa cateva minute.
·    Ca sa faceti o gaura in sticla faceti o solutie de 50gr acid oxalic, 25gr terebentina, 3 catei de usturoi rasi si lasati la macerat opt zile, intr-o sticla inchisa ermetic. Agitat-o din cand ina cand. Puneti 1-2 picaturi pe sticla si apoi incercati usor cu burghiul.
·    Cei ce stramba din nas sau nu suprta mirosul au si ei solutii.Pot sa cumpere usturoi rozaliu,asa numit"rocambole" care e mult mai dulce. De asemenea se poate manca scotandu-i germenele foarte bogat in derivati alilici, cei care ii dau mirosul atat de "hulit". Iar daca va place totusi usturoiul, aflati ca putin patrunjel sau cateva boabe de cafea prajita mestecate bine in gura dupa masa,absorb mirosul de usturoi.

In fine,poate nu ar fi rau sa stim ca Spania este cel mai mare exportator de usturoi, urmate de Mexic, China, Singapore si Turcia. Iar cei mai mari importatori sunt Brazilia, SUA, Malaysia si Franta.....

Mancati usturoi sub toate formele: cu salata, mancare, supa, in sosuri...


Maurice Messegue spune:"PESTE TOT UNDE AM GASIT USTUROI, AM GASIT SI SANATATE" sau"PESTE TOT UNDE AM GASIT SANATATE AM GASIT SI USTUROI".

Comentarii

Postări populare