Prunele
Prunele
Autor: Veronica Cretu
Macar odata,fiecare dintre noi am mancat prune.Sunt cele mai populare fructe ale toamnei.Ele trebuie incluse in alimentatia noastra datorita proprietatilo nutritive si curative pe care le au.
Exista doua mari tipuri de prune comercializate pe plan mondial: cele europene care se coc in perioada de toamna si cele japoneze care se coc in iunie-august.Prunele europene au cam 2000 de ani vechime si provin din regiunea Marii Caspice.
Prunul este originar din Siria. Cultura lui s-a raspandit in Europa in epoca romanilor.De-a lungul timpului prunul a ajuns sa constituie sursa de traditii culinare pentru romani.Adaptabil la conditii diferite de clima si sol, nepretentios, prunul este cultivat de la campie pana la poalele muntilor.
Prunele(Prunus Domestica) sunt inrudite cu piersicile, nectarinele, migdalele si sunt specia cea mai variata din categoria fructelor.in prezent sunt cunoscute cam 200 de sortimente ale acestui fruct.Coaja fructelor poate fi rosie,violet,bleomarin,verde,aurie,iar miezul poate fi verde,galben,roz,portocaliu.
Cele mai multe soiuri au forma ovala, pielita subtire si un gust dulce-acrisor. Prunele brumarii sunt cele mai bune fiindca pulpa este neaderenta la sambure, gustul este dulce, aroma placuta, iar aspectul prezinta la suprafata un strat de bruma albastruie. Prunele grase romanesti sunt suculente, pulpa adera la sambure, de aceea nu prea sunt folosite la preparatele culinare, ci ca fructe-desert. Mai exista si soiurile galbene sau verzi, cu gust dulce, dar usor acidulat.
Prunele sunt incluse in lista alimentelor sanatoase,ele contin vitamina C,de asemeni faciliteaza absortia de fier in organism.Mai contin nutrienti importanti: vitamina A,vitamina B2,potasiu si fibre.
Prunele atat proaspete cat si uscate contin doi fitonutrienti unici,denumiti neoclorogenic si acid clorogenic,care au calitati antioxidante puternice,distrugand unii radicali liberi,care ataca celulele umane.Acesti fenoli puternici protejeaza stratul natural de grasimi care compun neuronii creierului uman.
In comparatie cu alte fructe,au o valoare nutritiva foarte ridicata datorita continutului mare de zahar.
De asemeni se spune despre prune ca alunga oboseala si senzatia de stres,dar sunt si un aliat de nadejde al functiilor intestinale.
Continutul caloric al prunelor este de 54 calorii la 100gr.
Prunele uscate sunt o varianta tot mai populara ade consum.Au chiar un nivel mai ridicat de antioxidanti si prezinta avantajul ca se pot pastra mai mult decat cele proaspete.Prunele consumate in stare uscata au proprietatea de a creste nivelul hemoglobinei.De asemeni se poate face o cura de 4 zile cu prune uscate,de mai multe ori pe parcursul anului pentru detoxifiere.In cosmetica, prunele sunt folosite sub forma de masti cu proprietati astringente, pentru detoxifiere in cazul tenului gras, cu porii deschisi.Ele se zdrobesc si se pun pe fata lasandu-se sa actioneze aproximativ 20 de minute, dupa care se clatesc cu apa calduta.
O singura pruna contine aceeasi cantitate de vitamine si minerale ca un pumn de afine.
Prunele se consuma de obicei proaspete.Dimineata la micul dejun puteti adauga in bolul cu cereale si doua prune taiate cubulete.De asemeni e indicat sa mancam prune inaintea meselor principale,cu aproximativ 30 minute inainte de a lua masa.Consumate in stare proaspata au calitati energizante datorita zaharurilor pe care le contin,din acelasi motiv fiind stimulente pentru sistemul muscular si pentru activitatatea celulelor sistemului nervos.
Prunele se folosesc si pentru tratarea obezitatii si a arterosclerozei;se recomanda cure de 3 zile in care se mananca numai prune.Aproximativ 25 la suta dintre hidratii de carbon usor asimilabili din prune contin fructoza, iar restul – glucoza, ceea ce, din pacate, limiteaza includerea prunelor in regimul bolnavilor de diabet zaharat.
Florile de prun proaspete sau uscate pot fi infuzate in lapte si reprezinta un purgative deosebit de eficient ; tot efect laxativ au prunele uscate puse in apa de seara si se consuma dimineata iar apa in care au stat se amesteca cu o lingura de miere si se bea pe stomacul gol avand efect vermifug Frunzele uscate de prun au efect antifebril; se fierb 5 min. in apa sau lapte, apoi se mai lasa 10 min. acoperite .
Stim cu totii cat de importante si de recomandate sunt cele 5 portii zilnice de legume sau de fructe, utile in mentinerea unei sanatati optime si a unei vieti cat mai lungi. Iata, pe scurt, cum putem sa folosim prunele de trei ori pe zi: dimineata, le putem folosi alaturi de cereale, in timpul zilei le putem consuma ca snackuri, iar seara le putem adauga la o mancare de orez brun (mai sanatos), alaturi de migdale.Considerate in lumea gastronomica drept "fructele dupa care nu te dai in vant", prunele merita mai multa atentie gratie proprietatilor curative importante.
Cea mai cunoscuta mancare de prune,este mancarea de prune uscate,care de obicei se consuma in perioada de post la crestini.De asemeni prunele le folosim la prepararea diferitelor sosuri langa diferite feluri de carne.Supele de prune sunt nemaipomenite.
Iata si cateva sfaturi pentru a sti cum sa alegem prunele: vom cauta prunele cu miezul si coaja ferme insa nu foarte tari.Nu trebuie ocolite prunele cu o pudra alba pe coaja,acesta este semnul ca respectivele fructe nu au fost manevrate prea mult cu mainile.Daca vrei poti si sa mirosi fructele inainte de a le cumpara: trebuie sa aiba o aroma usor dulce si fina. Fereste-te de cele cu miros acru.
Daca ai cumparat prune care nu sunt complet coapte,ar fi bine sa stii ca le poti coace la tine acasa punandu-le intr-o punga de hartie,pe care o inchizi la gura si lasa-le 2-3 zile.
La desert exista o mare varietate de preparate:Prajituri cu prune,de ex.aci puteti gasi reteta unei delicioase prajituri http://www.ardei-iute.ro/forum/7-dulciuri-cu-imagini/20519-prajitura-cu-prune.html sau "Galuste cu prune" iata unde puteti gasi si reteta http://www.ardei-iute.ro/forum/7-dulciuri-cu-imagini/20880-galuste-cu-prune-2.html .Putem prepara din prune si o mare varietate de conserve,dulceturi http://www.ardei-iute.ro/forum/65-conserve-muraturi-cu-imagini/22897-dulceata-de-prune-2.html ,gemuri,peltea,marmelada,compoturi http://www.ardei-iute.ro/forum/65-conserve-muraturi-cu-imagini/22898-compot-de-prune-2.html.
Sa nu uitam si de renumita palinca de prune obtinuta din pulpa fermentata , iar din miezul de sambure se extrage un ulei comestibil, care il inlocueste pe cel de migdale.
In Japonia se gasesc acadele sarate cu prune si sunt considerate o specialitate. Acestea se gasesc sub doua forme, mici si mari. Cele mici au gust de pruna si sunt acoperite cu un strat de sare care ti se topeste in gura, iar cele mari nu au acest strat de sare, dar in interior au bucatele de pruna si un lichid sarat.
Adaptabil la conditii diferite de clima si sol, nepretentios, prunul este cultivat de la campie pana la poalele muntilor. De-a lungul timpului el a ajuns sa constituie unul din mijloacele de existenta si sursa de traditii culinare pentru taranii romani.
De-a lungul timpului prunele au constituit o sursa de traditii culinare pentru romani.Iar pe aceeasi linie a traditiilor,Romania este azi tara cu cea mai mare productie de prune din Europa.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Trimiteţi un comentariu