Drobul si traditiile romanilor de Paste


                         
              Provocarea "Traditii si gastronomie romaneasca " a fost lansata de GINA BRADEA.
Provocarea lunii aprilie este despre "Drob si traditiile romanilor de Paste" si este gazduita de CERASELA BADR EL-DIN .
              Pastele credinciosului ortodox dureaza cam 100 de zile:saptamana dintre cele doua Lasaturi de sec,Postul Mare,Spatamana Patimilor si Cincizecimea(perioada pana la Rusalii)plus saptamana ce urmeaza.
Duminica de Paste este preceda de sase duminici ale Postului Mare si inca patru care puncteaza cele trei sapatamani dinaintea intrarii in post.Apoi urmeaza cele sapte duminici ale Cincizecimii,ultima fiind prima zi de Rusalii.
In Saptamana Mare incep Deniile.In Joia Mare sau Joia Neagra,se vopsesc ouale.Cei care pot tin post negru de joi pana la Inviere,adica pot manca o data pe zi paine si pot bea o cana cu apa.
In Vinerea Mare nu se munceste,dar se face Pasca.Ea este rotunda fiindca se crede ca scutecele pruncului IIsus au fost rotunde.
In Noaptea de Inviere,noaptea de sambata,cand toate pregatirile s-au incheiat,in case se lasa linistea,linistea fizica dar si linistea sufleteasca.Dupa ce preotul anunta Invirea,oamenii iau lumina si se intorc acasa cu lumanrea aprinsa.
In Duminica de Inviere,ziua incepe cu sfintirea cosurilor,cu pasca si diferite feluri de mancare ce pot fi duse la biserica ,si apoi urmeaza o slujba.
Obiceiurile din timpul zilei apoi difera de la zona la zona.In general la masa de pranz se aduna toata familia,cu rude si se pune o masa bogata si se ciocnesc oua rosii.
              Drobul de miel este un preparat culinar tradițional romanesc, fiind una dintre mâncărurile din miel specifice sărbătorii de Paste.
              In mod tradiţional, pregătindu-se pentru sărbătorile pascale, credincioşii ortodocşi jertfesc un miel ce simbolizează jertfa lui Hristos pentru mântuirea neamului omenesc. Din acesta sunt realizate o multitudine de preparate ce vor fi servite de întreaga familie, alături de ouă roşii şi pasca cu brânză.
             În lume există un număr de preparate asemănătoare cu drobul de miel, dar cel mai cunoscut este haggis-ul scoțian. Una dintre diferențele principale dintre aceste preparate este faptul că haggis-ul se fierbe în burtă de oaie și nu conține o cantitate mare de verdețuri precum drobul românesc.
            Drobul de miel are ca ingrediente principale măruntaiele acestui animal adică: ficat, plămâni, inimă şi rinichi, la care se adaugă cantităţi mari de ceapă verde, mărar, pătrunjel, usturoi şi leuştean.
Mai sunt persoane care nu mananca carn de miel insa o agreeaza pe ce de ied.De asemeni se poate prepara un delicios drob si din maruntaiele iedului.
DROB DE IED  este o reteta pe care o pregatesc si eu de foarte multe ori daca in locul mielului cumparam carene de ied.Mie imi place sa toc cu cutitul foarte marunt maruntaiele.


DROBUL DE MIEL - este o reteta pe care eu o prepar pentru masa de Paste.


Un preparat de mare succes este si drobul preparata in diferite feluri dar din carne de pui.DROB DE PUI MOZAIC este atat de delicios incat sigur ca veti nota reteta in caietul vostru pentru al pregati.

Si drobul din ficatei de pui este un preparat pe sufletul meu,iata reteta lui DROB DIN FICATEI SI PIEPT DE PUI.

Mai pot fi preparate foarte multe feluri de drob care contina in loc de carne ciuperci  sau linte si alte legume,nefiind cu nimic mai prejos la gust si aspect.

Comentarii

  1. Multumesc mult pentru partcipare. Foarte inforativ articolul. Am mai imvatat si eu ceva. Nu stiam ca pasca se face vinerea si nici nu am facut vreodata drob de ied. Am sa-l incerc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In principiu si eu stiam ca vinerea nu se face nimic,insa dupa ce am studiat mai mult pe acesta tema ,am aflat ca pasca e singurul preprat de Paste care se poate coace inVinerea Mare. Ma bucur ca-ti place articolul.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Trimiteţi un comentariu

Postări populare