Placinte coapte in tigaie,dar si putina istorie




                   Placinta este un preparat de patiserie  facut din foi de aluat, intre care se pune o umplutură de branza, carne, cartofi, varza, dovleac, fructe (mere) sau ciocolata, si copt în cuptor sau prjjit pe tavă(tigaie).
            Placinta prin definiţie a Ardealului, confundata uneori cu surata ei de origine austro-ungara – langosul, aceasta dospitura se prepara dintr-un aluat de o simplitate dumnezeiască (faina, drojdie, apa şi sare) şi se umple cu o branza  – simpla, daca e iarna –  sau cu cozi de ceapa şi marar proaspat daca e vara.
             In luna Iunie SIDONIA TONCEAN  este gazda provocarii  "Traditie si gastronomie romaneasca" lansata de GINA BRADEA.
            Tema acestei luni este dedicata placintelor traditional romanesti.
Am ales sa pregatesc pentru placinte coapte in tigaie,ca in ardeal.
Reteta de placinta preferata de noi este a celei cu branza sau vara cu branza,cozi(frunze) de ceapa verde si marar sau doar branza si marar.
PLACINTE CU BRANZA SI CU MARAR


si PLACINTE CU BRANZA  SI COZI DE CEAPA VERDE

Aluat :
1 kg de faina alba
25 gr drojdie proaspata
500 ml apa calda
1 lingurita sare
1 lingura zahar
3-4 linguri ulei

Faina cernuta se amesteca cu sarea.Drojdia se amesteca intr-un bol cu zaharul pana devine lichida.Turnam drojdia peste faina,adaugam si uleiul si apa.Se framanata bine aluatul,pe care apoi il lasam sa creasca 45 min acoperit cu un servet.



Umplutura:
 Branza sarata,de vaca sau oi se da pe razatoarea mare sau se sfarama cu mana.Cozile de ceapa verde si mararul se toaca marunt si se amesteca cu branza.

Dupa ce aluatul a crescut,il framantam din nou putin,si il portionam pe masa unsa cu ulei. Ne vor iesi cam 12-14 portii.

Intindem aluatul cu sucitorul cam cat de mare este tigaia, punem la mijloc o lingura zdravana de branza si apoi adunam marginile aluatului in pentru a acoperi umplutura.






 Cu atentie sa spargem aluatul intindem din nou placinta si apoi o punem la prajit in tigaia cu putin ulei incins cu partea  unea am unit alatul in jos.
Prajim placintele pe ambele parti pana se rumenesc frumos.


Greu de găsit un miros mai apetisant decât cel al unei plăcinte cu brânză.


In variante de post placintele se umplu cu varză dulce călită sau cu cartofi fierţi, amestecaţi cu ceapă călită şi boia.

PLACINTE CU VARZA CALITA 




Aluatul este acelasi  insa pentru umplutura vom folosi varza dulce calita.
Varza taiata fin se pune la calit intr-o cratita cu putin ulei. Condimentam cu sare si piper dupa gust. Cu varza calita si racita apoi vom umple apoi placintele care le vom praji in tigaia unsa bine cu ulei.





Comentarii

  1. Bravo Vera, aceasta este adevarata placinta pe care o doream eu in tema din luna aceasta ! E minunata !
    La Iasi le-am dus fetelor 3 platouri cu placinte cu branza, cartofi si varza....in 10 secunde au disparut !!!
    Sunt deosebite placintele astea.
    Esti o dulce si o scumpa.....te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt ardeleanca si eu pe astea le stiu ca placinte.Le pregatesc ori de cate ori am timp pentru ca ne plac tare mult.
      Ma bucur ca iti place articolul meu si sa stii ca m-a incantata tare mult ideea ta!
      Te pup si eu!

      Ștergere
  2. Super chiar cautam o reteta mai pe intelesul meu.cu siguranta am sa incerc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt asa de usor de facut si apoi cei care le vor manca se vor linge pe degete si vor mai cere! sunt sigura!

      Ștergere
  3. Cum reusesti sa intinzi placinta fara sa spargi aluatul? Eu "nu ma las" pana nu dau umplutura pe afara la intins. Am senzatia ca nu pot sa scot tot aerul din placinta...
    Bune placinte!
    Madi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Madi,nici nu trebuie sa scoti tot aerul din placinte,dupa ce le-ai umplut.La prajit eventual daca se umfla prea tare le poti intepa putin cu o furculita.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Trimiteţi un comentariu

Postări populare