.

luni, 1 iunie 2015

Tort cu crema de iaurt si capsuni





Proiectul Traditie si gastronomie romaneasca lansat de Gina Bradea ne  provoaca pe noi bloggeritele care am ales sa participam sa gatim cat mai  traditional.
Cum am primit de la domnul MIHAI DUMITRU 120 de oua de prepelita si ni s-a adresat cu rugamintea de a gati macar doua retete cu ele, iata ca aceasta este o a patra reteta,de acesta data un desert,ceva de sezon,delicios si racoritor.

Acuma nu stiu cat de traditionala este aceasta reteta,dar mie imi place tare mult aceasta crema usoara si racoritoare,mai ales vara cand se pot folosi fructe proaspete  de care dorim.

Ingrediente:
 Blat:
40 oua de prepelita(in poza se vad doar 39) erau ultimele si din pacate unul suferise un accident iremediabil
{1 ou de gaina= 5 oua de prepelita}
8 linguri de apa
14 linguri de faina
 2 linguri de cacao
8 linguri de zahar 
1 praf de copt

Crema:
500 gr iaurt de fructe(capsuni sau fructe de padure)
300 ml frisca lichida
400 gr capsuni
20 gr gelatina

Galzura:
200 gr glazura de ciocolata sau 200 gr ciocolata
300 gr capsuni taiate felii
2 plicuri Tort Jelee
500 gr apa indulcita sau zeama de compot

Mod de preparare:
Separam albusurile de galbenusuri.De acesta data multa munca dificila,ouale sunt mici,multe si la cea mai mica neatentie scapa o bucatica de coaja,dar am dus totul la final fara incidente.
Adaugam apa peste albusuri si batem spuma.Cand spuma este tare adaugam si zaharul si batem iar pana acesta se topeste si spuma este si mai teapana si lucioasa.Incorporam galbenusurile tot amestecand cu mixerul.
Adaugam pe rand faina,praful de copt si cacaua dar de acesta data amestecam usor cu o lingura,paleta sau tel.Ideea este ca toata compozitia sa nu se lase,sa ramana foarte aerata.
Turnam compozitia obtinuta intr-o forma rotunda(28 cm diametru) care a fost tapetata cu hartie de copt.Dam blatul la cuptor la 170-180 gr 45-50 min.Putem face si testu cu scobitoarea si cand este copt(adica batul este curat) scoatem tava din cuptor.Inlaturam hartia si lasam blatul sa se raceasca.Cand este rece se taie in doua si vom avea doua foi de blat.
Crema: Gelatina se hidrateaza in putina apa si apoi se topeste(nu se fierbe,trebuie sa ajunga la cel mult 60 gradeC).Frisca batuta se amesteca cu iaurtul,adaugam gelatina topita si capsunile(eu le-am lasat intregi).
Pe platoul de servire asezam inelul formei de copt,punem prima foaie  (eu pun partea de deasupra pentru ca aceasta nu este perfect dreapta de obicei) pe care o insiropam cu siropul preferat(eu insiropez de obicei cu un sirop din apa,zahar si esenta de rom sau coniac).Peste blat intindem uniform crema si deasupra celalat blat pe care apoi il insiropam cu aceeasi cantitate de sirop ca si pe primul.
Dam la rece cateva ore.Scoatem inelul dupa ce am trecut intai cu lama unui cutit pe langa margine pentru a desprinde crema frumos.largim inelul si il ridicam usor.
Topim glazura de ciocolata si o turnam uniform peste tort.
Aranjam feliile de capsuni desupra peste ciocolata si apoi turnam jeleul pregatit dupa instructiunile de pe plic.Dam din nou la rece pentru o ora dupa care se poate servi.



4 comentarii:

  1. Multumesc pentru reteta. Arata absolut demential si cred ca e foarte gustos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca-ti place! E usor,foarte usor de facut,iar acum pe caldurile astea este ideal,este foarte racoritor!

      Ștergere
  2. Felicitari pentru tort. Nu doar ca arata bine dar are si ingrediente sanatoase. Ce pofta mi-ai facut! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Oana! Este o reteta preferata de mine,mai ales vara cand am fructe proaspete si mai ales ca este foarte cald afara iar tortul foarte rece si crema usoara si racoritoare!

      Ștergere

Trimiteţi un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...