ALUATURI DULCI SAU SARATE-gogosi,varzari,paine,branzoaica,cozonaci si pasca
In luna mai gazda provocarii Traditii si gastronomie romaneasca initiata de Gina Bradea este SIMONA ,iar tema lansata de ea este despre "Aluaturi dulci si sarate".
Sa incepem cu inceputul,adica ce trebuie sa stim atunci cand vrem sa pregatim ceva din aluat framntat si dospit cu drojdie.
Ca orice gospodina ordonata trebuie sa ne pregtim toate cele necesare pentru a nu pleca de mai multe ori de la masa de lucru,mai ales dupa ce avem deja aluat pe maini.
Faina si celelate ingrediente se pregatesc si se lasa cel putin doua ore in bucatarie sau in locul unde vom lucra.Vasul de framantat va fi pregatit si uscat.
Drojdia proaspata pe care o vom folosi la framanatat trebuie sa fie in termenul de garantie .Faina trebuie cernuta pentru a indeparta impuritatile si pentru a se afana.
Laptele care a fost fiert sau apa trebuie sa fie caldute avand o temperatura de 32 gradeC.Uleiul,untul sau untura nu trebuie sa fie vechi si sa aiba miros si gust de ranced. Ouale trebuie sa fie si ele proaspete.
Maiua :
Drojdia proaspata se amesteca cu putin zahar pana se lichefiaza,se adauga 1-2 linguri de faiana si cateva linguri de apa sau lapte pentru a obtine o pasta care se lasa apoi intr-un loc caldut pentru 20 min sa creasca.Isi va mari volumul iar la suprafata vor aparea basici ,ceea ce ne indica faptul ca a inceput procesul de fermentatie.
Drojdia uscata se adauga direct in faina,nu o vom folosi pentru a face maia ininte de framantare.
Aluatul:
In vasul pentru framantat se pune faina,facem la mijloc o adancitura si vom adauga maiaua si restul ingredientelor in functie de reteta si felul aluatului.Omogenizarea se face manual,aducand ingredientele de la margine catre interiorul vasului. Operațiunea de frământare presupune aducerea marginilor aluatului către centru, cu podul palmei și apăsând puternic. Aluatul nu trebuie să se rupă la frământare, ci trebuie să fie elastic și uniform.
Dospirea:
Odată preparat, aluatul va fi presărat cu făină. Pentru ca aluatul să nu prindă crustă, se va acoperi cu un șervet curat sau cu o folie de plastic unsă cu ulei.Dospirea trebuie sa dureze cel putin 45-60 min.O altă etapă de dospire are loc după ce aluatul este așezat în forme. Dospirea finală durează între 30 și 90 de minute; aluatul nu trebuie să depășească dublul volumului inițial deoarece preparatul s-ar putea lăsa la copt.
Modelarea:
Un aluat dospit este numai bun de modelat dacă, apăsând cu degetul în mijlocul lui, nu revine imediat la forma inițială. Aluatul se modelează pe planșeta presărată cu făină. Prin modelare, gazele rezultate se redistribuie uniform în aluat. Tăvile pentru copt aluatul trebuiesc încălzite și unse din belșug cu grăsime. Chiar tapetate cu hârtie de copt, și aceasta trebuie unsă. Preparatul va ocupa aproximativ jumătate din volumul tăvii pentru a permite creșterea în volum la dospirea finală și la copt.
Coacerea:
Cuptorul trebuie încins timp de cel puțin 15 minute înainte de a introduce tăvile cu preparat. Chiflele se coc în 20 de minute, la foc mijlociu, în timp ce diferitele tipuri de pâine, între 40 și 60 de minute. Este bine ca începutul coacerii să se facă în condiții de umiditate crescută, în acest sens introducându-se în cuptor un vas cu apă clocotită.
Racirea:
. Miezul pâinii calde sau al cozonacului se încruzește dacă pâinea se taie cu un cuțit. De asemenea, miezul devine cleios dacă pâinea este scoasă într-o încăpere rece, vaporii din interior condesându-se brusc și umezind miezulDupă glazurare, preparatele se scot din tavă și se acoperă cu șervete groase, care permit degajarea aburului în timp mai îndelungat, în acest fel coaja frăgezindu-se. Dacă pâinea sau cozonacul este lăsat să se răcească în tavă, prin producerea de condens, coaja se va uda și se poate înmuia. Multe gospodine obișnuiesc să își răcească rumenii cozonaci pe hărtie de copt, întorcându-i la fiecare 5 minute pe câte o parte, căldura eliberându-se uniform prin marginile preparatului. După coacere, produsele nu se vor așeza niciodată unele peste altele deoarece miezul devine cleios.
Acum ca am vazut cum se prepara in mod corect aluatul sa vedem si ce bunatati putem face .
Painea este primul preparat pe care toata lumea il stie ca facut din aluat framantat.
Paine
http://laverainbucatarie.blogspot.ro/2011/12/painea-impletita-in-patru.html
http://laverainbucatarie.blogspot.ro/2011/12/paine-floarea-soarelui.html
http://laverainbucatarie.blogspot.ro/2012/01/paine-rotunda-impletita.html
Tot din aluat framantat este si cozonacul care este, de fapt, o super-pâine, în care se adaugă, pe lângă mirodenii şi lapte, ouă, nucă, stafide şi alte umpluturi.
Cozonacul este o prăjitură tradiţională românească, dar în egală măsură şi un desert bulgăresc (kozunak), sau un produs de patiserie italiană, numit „panettone”.
Indiferent pe ce meridian al lumii este băgat la cuptor,
aroma cozonacului se simte mai ales de Paşte şi de Crăciun. În ceea ce
priveşte cozonacul românesc, caracteristică este imensa varietate de
reţete. Fiecare regiune istorică are o reţetă, după cum si fiecare
familie are una, transmisă din generaţie în generaţie. Din punct de
vedere al formei, cozonacii pot fi drepţi sau rotunzi, simpli sau
împletiţi. Din punct de vedere al umpluturii, deosebim cozonaci simpli
sau umpluţi cu nucă, mac, fructe uscate, sau amestecuri. De Paşte,
tradiţional este cozonacul umplut cu brânză ,asa-numita pască. În
Moldova sunt specifici cozonacii rotunzi si înalţi numiţi babe,
neumpluţi, a căror compoziţie conţine până la 20 de ouă, unt, coji
rase de lămâie sau/si portocale si stafide. În Ardeal se pregătesc mai
ales cozonacii cu mac şi o variantă cu influenţe germane, cu zahăr ars,
mult unt si nucă tocată mareCozonac
http://laverainbucatarie.blogspot.ro/2011/12/cozonac-impletit-cu-nuca.html
Traditionala pasca nu poate lipsi niciodata de pe nici o masa romaneasca.
Pasca cu branza dulce
http://laverainbucatarie.blogspot.ro/2012/04/ingrediente-1kg-faina-alba-de-foarte.html
Traditional romanesc sunt si branzoaicele sau cum se numesc prin zonele Moldovei "poale in brau".
Am sa vin cu niste branzoaice putin mai dichisite ca aspect in forma de trandafir(boboc de trandafir) in loc de obisnuitele plicuri.
Branzoaice trandafir
Aluat:(18 buc)
1 kg de faina
500 ml lapte cald
200 gr zahar
100ml ulei
3 galbenusuri
coaja de la o lamaie
coaja de la o portocala
1 lingura esenta de lamaie
20 gr drojdie proaspata
Umplutura:
900 gr branza dulce
300 gr zahar
150 gr stafide
1 lingura esenta de rom
3 albusuri
Pentru uns:
1 ou
2 linguri lapte
Mod de preparare:
Drojdia se lichefiaza cu o lingura de zahar.
Faina se pune intr-un vas,se adauga zaharul,coaja de lamaie si portocala,esenta,uleiul,galbenusurile,drojdia lichefiata si laptele.Se framanta aluatul care se lasa sa cresca.
Dupa ce a crescut se framanta din nou si se imparte in parti egale(portii pentru cate o branzoaica).Eu am impartit aluatul in 18 bucati,dar cred ca se putea chiar si 22.
Umplutura:
Branza se amesteca cu zaharul,alusul de ou si stafidele stropite cu esenta de rom.
Fiecare bucata de aluat se intinde in forma rotunda si se fac sase crestaturi lasand mijlocul necrestat cat sa incapa o lingura buna de umplutura de branza.Adunam apoi trei petale(una da,una nu) deasupra umpluturii.Apoi celelate petale ,formand un trandafir.
Se aseaza in tava si se mai lasa 10-15 min sa creasca,se ung cu ou si se dau la cuptor la foc mediu pana se rumenesc.
Placinta cu varza este pregatita in mai multe moduri,fiind deosebita umplutura de varza.In unele zone varza folosita este dulce,in alte parti se foloseste varza murata.Unele gopodine folosesc la calitul verzei si slanina afumata taiata cubulete.Nu conteaza cu este facuta,este traditional romaneasca si este deosebit de buna.
Varzari-placinte cu varza
Ingrediente
Aluat:1 kg faina
500 ml apa calduta
15 gr drojdie proaspata
1 lingurita zahar
1 lingura sare
Umplutura:
1 varza mai marisoara
sare si piper
100 ml ulei
Pentru uns:
1 ou
Mod de preparare
Aluat: drojdia se amesteca cu zaharul pana se lichefiaza.Faina se pune intr-un vas,adaugam sarea,drojdia si apa.Framantam un aluat ca de paine pe care il lasam sa creasca 30-40 min.
Umplutura:Varza se taie marunt,se pune intr-o cratita cu ulei incins si se caleste pana se inmoaie.Potrivim de sare si piper.Mie imi place putin mai piparata.
Dupa ce a crescut aluatul,l-am impartit in patru parti,pentru patru foi(doua tavi)
In tava tapetata cu putin ulei si faina se pune o foaie intinsa,am asezat un strat de varza.
Gogosi
Ingrediente:
1 kg faina
3 oua
500 ml lapte
150 gr zahar
coaja de la o lamaie
4-5 linguri de ulei
25 gr drojdie proaspata
1 l ulei pentru prajit
zahar pudra
Mod de preparare:
Framantam un aluat bine framantat din toate ingredientele pe care il lasam la crescut 45 min.
Pentru a modela gogosile intindem aluatul in foi de cel putin 5 mm pe care il taiem cu o forma rotunda sau un pahar.
De asemeni putem taia foaie de aluat in patrate de 5-6 cm latura,crestam la mijoc si trecem unul din colturi prin taietura.Obtinem o gogoasa innodata.Au un aspect foarte frumos. Gogosile se prajesc in ulei incins la foc moderat.Se scot pe hartie absorbanta,iar cand sunt reci se pudreaza cu zahar.
Arata extraordinar de bine :)
RăspundețiȘtergere