.

duminică, 22 mai 2011

Haios



Ingrediente:

Aluatul 1:

1 kg de faina alba de buna calitate (000)
4 galbenusuri
100 de grame de iaurt
1 lingura de zahar
1 plic de zahar vanilat
un varf de cutit de bicarbonat de sodiu
1 lingurita de sare
apa rece cat cuprinde pentru a se forma un aluat omogen, nelipicios - adaugati cate putina pana ce aluatul este asa cum il dorim noi.
Aluatul 2:

600 de grame de osanza cruda, macinata
300 de grame de faina

Umplutura:

gem acrisor si mai consistent

zahar pudra
Preparare:

Se framanta cele doua aluaturi, pana devin omogene.
Fiecare dintre cele doua aluaturi se presara cu faina, se infoliaza  si se dau la frigider pentru cel putin jumatate de ora.



  Aluatul cu galbenusuri se intinde intr-o foaie dreptunghiulara de aproximativ 1/2 cm grosime, avand grija sa presaram faina pe masa pentru a nu se lipi foaia de masa.
Aluatul cu osanza se imparte in trei parti, iar una dintre treimi se repartizeaza cat mai uniform deasupra foii intinse:
Se impacheteaza ca un ca un plic,de la margine catre jumatate,apoi pliat ca o carte inchisa si apoi iar de la partea de jos catre mijloc si cea de sus peste.


Se infoliaza aluatul si se da la figider, din nou, pentru cel putin jumatate de ora.

Dupa trecerea acestui timp, aluatul se intinde din nou intr-o foaie de aprox 1/2 cm grosime si se unge cu o a doua treime din aluatul cu osanza. deasemenea si partea aluatului care va este expusa.Pentru a lucra usor vom presara faina pe masa de lucru. Se pliaza la fel ca mai sus si se lasa din nou la frigider, cel putin jumatate de ora.
Intidem pe masa presarata cu faina o foaie cam de 1/2 cm grosime si taiem patrate cam de 4 cm latura.
Pe fiecare patrat se pune cam jumatate lingurita de gem ,si se pliaza ca o carticica,apoi se aseaza in tava cu putina distanta intre ele.



Se introduc in cuptorul incalzit inainte.Temperatura ridicata se mentine aproximativ 10 minute, pana se deschid foile frumos, apoi se reduce  pana ce haiosele se cos frumos. Se scot, se lasa la racit si se servesc pudrate abundent cu zahar pudra vanilat:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trimiteţi un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...