.

joi, 29 mai 2014

Tort cu crema bavareza de capsuni si menta




Am vazut la Violeta  nu de mult un tort cu crema bavareza. Aveam capsuni si am zis ca ar fi foarte bun.Stiam cat este de spumoasa acesta crema asa m-am apucat de treaba.

Ingrediente:
Blat:
6 oua
6 linguri de apa
6 linguri de zahar
10 linguri de faina
2 linguri de cacao
1 praf de copt

Sirop:
300 ml apa
5 linguri apa

Crema bavareza de capsuni:
3 galbenusuri
125 gr zahar
125 ml lapte
250 gr capsuni
100 ml frisca
20 gr gelatina

Crema bavareza cu menta
250 ml lapte
80 gr zahar
15 frunze de menta proaspata
3 galbenusuri
100 ml frisca
20 gr gelatina

Glazura:
200 gr ciocolata alba
200 ml frisca
 colorant rosu

Mod de preparare:

Blat:
Albusurile impreuna cu apa se bat spuma tare.Se adauga zaharul si batem pana cand se topeste.Adaugam la bezea si galbenusurile.Incorporam amestecand usor si faina cu praful de copt.Compozitia se pune in forma rotunda tapetata cu hartie de copt.Coacem 45-50 min si facem testul cu scobitoareaScoatem blatul de pe hartie si-l lasam sa se raceasca.
La final in vom taia in doua parti.

Crema bavareza de capsuni:
Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul,adaugam laptele si cald si pune pe foc mic pana se ingroasa putin.Nu trebuie firte prea mult pentru a nu se brazi ouale.Lasam crema sa se raceasca
Capsunile curatate si spalate se pun in blender si se paseaza bine
Frisca se bate spuma iar gelatina se hidrateaza cam in 100 ml apa si apoi se topeste(cel mult 60 de grade)
Adaugam gelatina topita in crema de oua pe care apoi o amestecam cu frisca si apoi cu piureul de capsuni.

Crema bavareza cu menta:
Laptele se pune la foc impreuna cu frunzele de menta.Cand aproape fierbe dam de pe foc vasul cu lapte.Punem laptele in blender si mixam pana cand nu se mai vad frunze.Compozitia devine verde.Strecuram laptele ca sa nu avem bucatele de frunze in crema.
Galbenusurile frecate cu zaharul se amesteca cu laptele infuzat cu menta si apoi se pun pe foc mic pana se ingroasa putin.Avem grija sa nu branzim ouale.
Lasam crema sa se raceasca si adaugam apoi gelatina hidratata in 100 ml apa si apoi topita.Incorporam la final frisca batuta spuma.Facem acesta abia cand trebuie pusa peste tort.Crema va avea la final doar o culoare mai mult alba decat verde.Nu am vrut sa folosesc nici un colorant.

Siropul:
Apa se fierbe 2 min cu zaharul si apoi se raceste.

Glazura:
Punem frisca si ciocolata alba pe foc pana acesta se topeste.Nu este necesar sa fiarba,adaugam colorantul si lasam sa se raceasca.

Blatul se taie pe jumatate. Pe platou asezam prima foaie de blat,fixam inelul detasabil si insiropam blatul cu jumatate din sirop.
Punem crema de capsuni si dam la frigider cel putin 3o min.
Scoatem de la frigider,asezam al doilea blat pe care il insiropam.Punem crema cu menta si dam din nou la frigider 2-3 ore. La final punem glazura de ciocolata si dam din nou la rece
Pentru a finaliza tortul il scoatem de la frigider,trecem o lama subtire intre peretele detasabil si tort,slabim inelul si apoi il ridicam usor.Glazura mea nu a fost foarte tare(nici nu am vrut asta,de aceea am pus cantitati egale de frisca si ciocolata) si dupa ce am  scos inelul a curs usor. Am uniformizat glazura si pe partile laterale ale tortului.Daca vreti ca glazura sa nu curga puteti adauga 10 gr de gelatina sau mai puteti adauga 100 gr de ciocolata in plus.



 Acest tort va face parte din CAMPANIA DE SARBATOARE  pe care in acesta luna o gazduieste     LILIANA TOMA .Va invit de asemeni si pe voi sa participati la campanie.
  

2 comentarii:

  1. La blat reteta e data cu "6 lg faina, 10 lg. faina"; care din cele doua este de fapt, zaharul? :) Inca o intrebare - in foto este tortul si cu crema de menta? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Da,scuze,am gresit eu cand am scris.Cele 6 linguri sunt cu zahar.Acest tort are doua creme,cea de jos este de capsuni,cea de deasupra este cu menta,insa pentru ca nu am folosit colorant si doar frunele proaspete de menta crema nu este atat de verde deoarece cand am adaugat frisca s-a deschis de tot la culoare incat in poza nu prea se mai face diferenta .Poate de aceea ti se pare ca nu ar fi asa cum scrie.Garantat,in toate retele mele respect in preparare ceea ce scri.Nu sunt artist fotograf,de aceea pozele mele nu sunt resite.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteţi un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...