.

joi, 28 martie 2013

Tort de Paste
Ingrediente:
Pentru crema pariziana:
 200 gr ciocolata menaj
 250 ml frisca lichida

Pentru blat:
1 plic Glazură neagră Dr. Oetker,
250 g unt sau margarină,
300 g făină,
4 linguri rase Praf de copt Dr. Oetker,
1 plic Cacao Dr. Oetker,
250 g zahăr,
1 plic Zahăr vanilinat Dr. Oetker,
4 ouă,
125 ml lapte.

Pentru crema cu lichior de oua:
400 ml frișcă,
1 plic Zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker,
1 plic Gelatină Dr. Oetker,
100 ml apă,
125 ml lichior de ouă.

 Pentru decorare: 
zahar pudra
eu am folosit ciocolata menaj,royal icing,nuca de cocos
Mod de preparare:
 Crema priziana:
Frisca se pune la incalzit si se adauga ciocolata rasa si se amesteca continuu pana cand ciocolata se topeste.Se ia de pe foc si se lasa la rece cel  putin 3-4 ore sau chiar mai mult.
Blat:
Pentru prepararea aluatului, se topește glazura împreună cu untul sau margarina, într-o tigaie, la foc mediu, amestecând continuu. Într-un vas se amestecă făina, praful de copt,cacaua, zahărul și zahărul vanilinat. 

Se adăuga ouăle, laptele și se amestecă energic cu mixerul, la început la viteză mică,apoi la viteză maximă. La fi nal se încorporează untul și glazura topite.Eu am folosit o lingura la amestecarea ingredientelor.(Am talentul de a imprastia pudra de faina sau cacao pe masa cu mixerul.)

 Compoziția se întinde uniform în forma rotundă de copt, tapetată cu hârtie pentru copt, se introduce în cuptor și se coace 60 min la foc mediu.
După coacere, blatul se lasă timp de 10 minute în formă ca să se răcească, apoi se răstoarnă pe un grătar de bucătărie acoperit cu hârtie de copt și se desprinde hârtia pe care s-a copt. Blatul se răstoarnă încă o dată, se lasă să se răcească complet și se taie în 3 foi.
Este un blat foarte pufos,sfaramicios chiar,deci este bine de lucrat cu multa atentie.
Crema cu lichior de oua:
Pentru prepararea cremei cu lichior de ouă se bate frișca cu zahărul vanilinat, folosind mixerul la viteză mică, timp de aproximativ 3 minute. Gelatina se lasă la înmuiat în 100 ml apă, apoi se amestecă cu lichiorul. Se pun deoparte, pentru decorare, 4 linguri din acest amestec, iar restul se
încorporează în frișca bătută.Foaia de jos se așează pe un platou. Se pune inelul de la forma de copt.Crema pariziană se freacă cu mixerul la viteză mare apoi se întinde peste foaia de pe platou și se acoperă cu foaia superioară. Din foaia de mijloc se decupează forme decorative care se pun deoparte.
Crema astfel preparată se întinde peste tort, iar deasupra se așează foaia din mijloc din care s-au decupat formele decorative. Se apasă ușor.
Peste blatul decupat,dupa ce a stat la rece,a, pus ciocolata topita(100 gr si 2 linguri de frisca)cu grija sa nu curga in golurile ramase.
 În golurile din foaia de blat se toarnă cele 4 linguri de amestec de lichior cu gelatină. Tortul se păstrează peste noapte în frigider (minim 3 ore).
Iepurasii i-am decorat cu royal icing si apoi cu nuca de cocos.I-am lasat si pe ei sa se usuce peste noapte.

Se scoate usor inelul din jurul tortului,decoram cu iepurasii decupati din blatul de tort.
Este un tort cu cu gust foarte bun.Se simte ciocolata si aroma fina de lichior.Blatul pufos este deoasebit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trimiteţi un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...