Ciorba de salata verde cu omleta







            Vedeta primaverii este salata.Salata verde este sanatoasa consumata in stare cruda,ea curata organismul de toxine si stimuleaza digestia.Insa bucataria romaneasca are si  retete cu salata gatita.Se prepara ciorbe sau supe in foarte multe feluri.
             Mie imi place ciorba de salata verde pregatita ca in ardeal,eu fiind ardeleanca la origine.
AICI veti gasi tot o ciorba de salata gatita ca in ardeal cu lapte.De acesta data ciorba este gatita cu putina slaninuta prajita ,dreasa cu lapte acru si imbogatita cu fasii de omleta.

Ingrediente:
3 capatani de salata
200 gr slanina afumata
3-4 catei de usturoi
 400 gr lapte acru
1,5 l apa
sare
1 lingura faina
marar verde
3 oua

Mod de preparare:
Salata se desface si se spala frunza cu frunza sub jet de apa pentru a indeparta toate urmele de pamant.Se scurge si se taie in fasii.
Prajim slanina taiata in cubulete pentru a lasa untura.

Adaugam in acesta grasime faina,amestecam repede si adaugam imediat salata si amestecam.

Sa nu vi se para ca va fi plina oala de frunze pentru ca scade cand incepe sa se incalzeasca.Adaugam apa si o lingurita de sare si lasam sa fiarba 10 min.

In acest timp pregatim omleta.Batem ouale intr-un bol cu un praf de sare,se pun la prajit in tigaia incinsa.Scoatem omleta pe o farfurie,o lasam sa se racoreasca si o taiem in fasii subtiri ca pe niste taietei .


Cand salata a fiert,adaugam usturoiul tocat marunt si mai dam un clocot.

Turnam laptele acru in ciorba fierbinte.Adaugam si mararul tocat si bucatile de omleta.

La servire mai putem adauga si smantana pentru a avea o ciorba si mai bogata la gust si mai consistenta.
              Ciorba de salata este o mancare traditional romaneasca.In vechime nu se cultiva salata cu capatana,ca cea pe care noi o preferam acum,ci era un soi de salata mai saracacioasa in frunze,se numea "marula" si crestea ca un vrej inalt pe care cresteau frunzele.
               Salata este cultivata in toata tara si este preparata in foarte multe feluri. In unele zone ciorba se gateste cu orez si se acreste cu bors.Unele gospodine folosesc chiar si bulionul pentru a gati ciorba de salata.
               GINA BRADEA a organizat pe blogul  sau  o campanie in care toti care doresc sa prezinte mancaruri traditional romanesti sunt bine veniti. Retetele se pot posta atat pe blogul personal si apoi pe pagina de facebook Traditie si gastronomie romaneasca.

Comentarii

  1. Aceasta este adevarata ciorba de salata verde !!!Este o minunatie de ciorba, pe care o poti manca atat calda cat si rece...
    Cam tot asa o fac si eu, dar dupa ce e prajita oleaca slanina, adaug repede ouale, invartesc sa se coaguleze rapid, adaug apa si apoi salata. Un rest...la fel ca tine Vera !
    Tare buna mai este....
    Te tzuc si succes la provocarea Ginei !

    RăspundețiȘtergere
  2. la ingrediente am vazut ca se pune o lingura de faina, dar nu scrie cand se adauga

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba da scrie.Sub poza cu slaninuta prajita scrie ca faina se adauga si ea in grasimea rezultata de la prajit. Poate ai sarit din greseala peste acel rand scris. Se poate intampla oricui.Eu ma bucur ca totusi te-a interesat reteta.Sper sa o pregatesti si mai ales sper sa-ti si placa.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Trimiteţi un comentariu

Postări populare