.

marți, 17 martie 2015

Istoria sarmalelor


 GINA BRADEA a lansat o provocare despre Traditie si gastronomie romaneasca.In luna martie ea este gazada si a lansat o tema despre istoria  sarmalelor.
               Sarmalele se stie ca sunt un prepart turcesc,care a fost raspandit in multimea de posesiuni
 otomane:Bosnia,Croatia,Slovenia,Bulgaria,Grecia,Serbia,Romania,Ungaria,Macedonia,Muntenegru,Irak,
Iordania,Liban,Moldova,Siria,Ucraina,Rusia,Azerbaigean,Kazahtan,Kirghistan,Uzbekistan,Polonia,Germania,
Suedia,Finlanda.
             Sarmalele sunt un fel de mancare grea si se servesc deseori alaturi de mamaliga,cartofi sau paine si cu iaurt sau smantana..
            Termenul de "sarma" vine din turcescul "sarmak" care inseamna rulou sau pachet.
 In preparatea sarmalelor fiecare tara si-a adus contributia.Sarmalele se prepara in special din carne tocata de:porc,vitel,pasare,dar si din miel sau capra,avand alaturi in combinatie orezul,ceapa,sare si diferite condimente:piper,diferite verdeturi,stafide,seminte de pin,scortisoara si apoi rulate intr-o frunza mare.Frunzele pentru impachetat sarmalele sunt si ele diferite,pot de varza murata sau verde,sfecla,conopida,vita-de-vie proaspete sau murate sau chiar de bananier.
           Retetele variaza de la tara la tara,insa toata lumea le prefera fierte in vase mari si la foc lent.
           Sa incepem cu cele turcesti  daca tot sunt ale lor. Turcii au doua feluri de sarmale: cele cu carne tocata,ceapa,seminte de pin,ulei si condimente care se consuma fierbinti alaturi de iaurt.Al doilea fel sunt cele umplute cu un amestec de orez,ulei de masline,seminte de pin,verdeturi,ienibahar,scortisoara si piper negru care se servesc la temperatura camerei ca si gustare.
           In Croatia si Bosnia sarmalele au in compozitie carne tocata si orez,dar si carne de vita afumata.Unele gospodine folosesc carne de porc uscata,bacon sau carnati.
            In Dalmatia exista o varianta a sarmalelor care nu contin orez,iar carnea este taiata in bucatele foarte mici inloc sa fie tocata si este condimentata cu lamaie, scortisoara,cuisoare si alune.
            Gospodinele din Serbia gatesc sarmalele cu varza murata,carne tocata,orez si condimente.Sarmalele sunt fierte in vase mari si sunt asezate in starturi alternative cu carne si slanina afumata.
            Bulgaria se poate lauda cu sarmale preparate din carne tocata,orez si iaurt.
           In Rusia si Polonia se numesc"golubtsy" si sunt preparate tot in foi de varza.De asemeni si cele din Germania sunt preparate tot in frunze de varza si se numesc"Kohlrollen".
           Sarmalele gatite in Suedia sunt umplute cu carne de porc tocata si uneori si orez.Se servesc alaturi de cartofi fierti,sos de carne si fructe de padure.
            In Azerbagian sarmalele se numesc "yarpag dolmasi" si sunt preparate din praz si orez.Sunt rulate in foi de varza sau vita-de -vie.
          La albanezi carnea tocata de vita,orezul si cartofii feliati sunt gatite cu condimente,invelite in foi mari de varza si sunt gatite la aburi.
          In bucataria armeana este folosita carnea tocata de miel sau vitel,orez si apoi invelite in foi de vita sau varza.
         Nu se stie cu exactitate cand au fost gatite pentru prima data sarmalele de catre gospodinele romance,insa au o traditie puternica si este asociata cu bucataria noastra nationala.La noi sarmalele se prepara atat in frunze de varza acra sau verde cat si in foi de vita.
          Eu am sa ma refer acum la sarmalele ardelenesti,deoarece si eu sunt ardeleanca.
          Ar trebui sa spunem ca in Ardeal exista o reteta de sarmale aproape in fiecare bucatarie.Comuna in aceste retete este doar utilizarea ingredientelor de baza,carnea de porc sau vitel si varza.In rest,pregatirea si prepararea difera de la gospodina la gospodina.Diferenta se obtine prin folosirea condimentelor sau prin modul de aranjare a acestora in vas.De asemeni unele gospodine obisnuiesc sa toace varza chiar si in umplutura.
         In Ardeal sunt zone si gospodine care inlocuiesc orezul din umplutura cu porumb macinat grosier denumit pasat.
Va voi prezenta o asemenea reteta pregatita de mine asa cum am vazut eu la gospodine in satele din zona Bistritei.
Veti vedea in prezentarea mea si sarmalele pe care eu le prefer,cele cu varza dulce cum ii spun eu,adica frunze de varza verde care sunt oparite in apa cu putina sare si otet.
 

Sarmale cu pasat



Nu am mai mancat de cativa ani sarmale cu pasat.Ce este pasatul? Nimic mai simplu-un substitut al orezului obtinut din boabe de porumb macinate grosier,cernute apoi pentru a indeparta faina.
Mie imi plac foarte mult si mai ales pentru ca in compozitie eu nu pun carne macinata si taiata in cubulete foarte mici cu cutitul,adauga jumari,slaninuta afumata.

Sotul meu a fost plecat cateva zile impreuna cu doi dintre baietii nostrii in vizita la cateva rude.De acolo s-a intors si cu o punga de pasat de porumb.Spelndid am zis eu,macar dupa plimbarea lor m-am ales si eu  cu ceva folositor.
Dar sa trecem la sarmale:
 Ingrediente:
700-800gr carne de porc taiata cubulete foarte mici
200 gr slaninuta afumata taiata cubulete
1 cana jumari taiate si ele cubulete
500 gr pasat
2-3 cepe mari
1 lingura untura
piper,boia,cimbru
sare dupa gust
2 linguri pasta de tomate
1 os afumat
varza acra



Mod de preparare:
Pasatul se lasa la inmuiat in apa calda 2-3 ore.


Ceapa se caleste in untura(daca nu vrem untura-folosim ulei) se adauga pasatul scurs bine de apa,adaugam carnea,jumarile si slaninuta.Condimentele se dauga si ele,pasta de tomate si se mai lasa 2-3 min pe foc amestecand pentru a nu se prinde.
Curatam frunzele de varza de cotor si le pregatim ca de obicei pentru sarmale.Impachetam sarmalele pe care le asezam in oala.Intre ele vom aseza si osul afumat.
Se fierb la foc mic pana cand este fiarta umplutura.
Se servesc cu sau fara smantana.Eventual cu un bot de mamaliga.


Va doresc POFTA BUNA! si nu pierdeti ocazia de a le incerca.

Sarmele cu varza dulce si foi de vita

                  Acestea sunt sarmalele mele preferate,mai ales cele cu varza dulce(verde).Acum ca este frunza de vie proaspata,am adunat cateva si am facut si in frunze de vie.

Ingrediente:
1 kg carne de porc macinata
200 gr orez
2-3 cepe
 piper,boia,cimbru ,marar si sare
200 gr pasta de tomate sau rosii proaspete tocate marunt sau prin masina
Varza si frunze de vita
Mod de preparare:
Varza se opareste in apa cu sare si putin otet.Se desfac de pe capatana pe masura ce se oparesc si se pregatesc foile pentru sarmale,adica curatam partea tare din mijlocul frunzei si o portionam in functie de marimea frunzei atat cat aste numai buna de impachetat sarmalele.
Frunzele de vita se spala,taiem eventual coditele daca le-a cules cu codite si apoi le scufundam 2-3 secunde in apa in care am oparit varza si le scoatem repede.
Umplutura: ceapa curatata se toaca si se caleste in ulei,adaugam orezul spalat si scurs bine,condimentele(eu am pus marar verde,cimbru verde  si patrunjel verde din gradina)si luam de pe foc.Amestecam si carnea tocata si pasta de tomate.Potrivim de sare .

Impachetam sarmalele si le asezam in oala in care le vom fierbe.Le-am pus pe jumatate de oala pe cele cu vita si pe jumatate pe cele cu varza pentru a fi mai usor de pus in farfurii dupa preferinta fiecaruia.


deasupra am tocat varza ce mi-a ramas.Am acoperit sarmalele cu apa si le-am pus la fiert la foc mic.
Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Grecia, Serbia, România, Ungaria, Macedonia, Muntenegru, Irak, Iordania, Liban, Moldova, Siria, Ucraina, Rusia, Azerbaigean, Kazahstan, Kirghistan, Uzbekistan, Polonia, Germania, Suedia, Finlanda - See more at: http://www.obiectiv.info/istoria-sarmalelor-de-unde-provin-de-fapt-sarmalele_45409.html#sthash.T9XBkQ3B.dpuf
Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Grecia, Serbia, România, Ungaria, Macedonia, Muntenegru, Irak, Iordania, Liban, Moldova, Siria, Ucraina, Rusia, Azerbaigean, Kazahstan, Kirghistan, Uzbekistan, Polonia, Germania, Suedia, Finlanda - See more at: http://www.obiectiv.info/istoria-sarmalelor-de-unde-provin-de-fapt-sarmalele_45409.html#sthash.T9XBkQ3B.dpuf
Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Grecia, Serbia, România, Ungaria, Macedonia, Muntenegru, Irak, Iordania, Liban, Moldova, Siria, Ucraina, Rusia, Azerbaigean, Kazahstan, Kirghistan, Uzbekistan, Polonia, Germania, Suedia, Finlanda - See more at: http://www.obiectiv.info/istoria-sarmalelor-de-unde-provin-de-fapt-sarmalele_45409.html#sthash.T9XBkQ3B.dpuf
Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Grecia, Serbia, România, Ungaria, Macedonia, Muntenegru, Irak, Iordania, Liban, Moldova, Siria, Ucraina, Rusia, Azerbaigean, Kazahstan, Kirghistan, Uzbekistan, Polonia, Germania, Suedia, Finlanda - See more at: http://www.obiectiv.info/istoria-sarmalelor-de-unde-provin-de-fapt-sarmalele_45409.html#sthash.T9XBkQ3B.dpuf

19 comentarii:

  1. Un articol splendid, frumos povestit, cu informatii extrem de interesante! Iar reteta de sarmale cu pasat e absolut savuroasa! Felicitari, Veronica!
    Minunat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Wawww, cat de apetisante sunt...sunt felul meu de mancare preferat asa ca mi-ai facut o pofta teribila :)!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult Camelia!Ma bucur ca iti place articolul meu!

      Ștergere
  3. Arata extraordinar si cred ca sunt speciale , ador sarmalele cu pasat , dar am invatat mai multe pentru pregatirea lor din retea aceasta care este foarte detailata , mult succes si felicitari pentru tot ceea ce faci :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult Suzana! Si mie imi plac mult,insa imi este greu sa fac rost de pasat.Nu prea mai macina lumea,cel putin unde satu eu nimeni nu mai are masini de macinat .

      Ștergere
  4. Asa frumos ai povestit ca imi lasa gura apa si visez numai la sarmale! Habar nu aveam ca sunt atatea popoare care pregatesc sarmale, eu stiam doar de bulgari si de greci. Nu mai spun cat de bine arata si prezentarea de exceptie, feicitari Vero!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult Violeta! Sa stii ca in timp ce m-am documentat am ramas si eu surprinsa cate popoare fac sarmale si in cate feluri.Ma gandesc chiar sa ma documentez mai bine si pe cat posibil sa incerc cat mai multe!

      Ștergere
  5. Harabagiu Elena18 martie 2015, 11:04

    Arata delicios.Un articol desavarsit cu poze imbietoare.

    RăspundețiȘtergere
  6. O poveste frumoasa , spusa cu suflet despre un preparat "de suflet".
    Intre noi fie vorba, si mie imi plac sarmalele cu pasat...
    Felicitari Veronica pentru prezentare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult Amalia!doar suntem ardelence ,sigur ca ne plac,sunt sarmalele pe care le mancam iarna cand mergeam cu parintii la rude.

      Ștergere
  7. Sincer Vero la cum arata toate pozele imi vine sa ma urc pe tren ...sa vin la tine ...sper ca mai ai si pentru mine macar ...vreo 10 ,iar povestea spusa e minunata ,imi place , succes

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te astept cu drag Alina, sarmale nu mai am dar fac o oala mare daca vii,sa vezi ce gospodina buna sunt!

      Ștergere
  8. Pana acum nu am citit de sarmale cu pasat si din ce vad eu aici la tine cred ca sunt bune aceste sarmale, deci voi incerc sa fac si eu astfel de sarmale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt tare bune,in Ardeal sunt cunoscute si pregatite in special iarna cand toata lume are carne de porc afumata.

      Ștergere
  9. Mi-a atras atentia sarmalele cu pasat.....o retta inedita,sigur voi incerca si eu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt foarte bune,nu iti va parea rau ca le-ai incercat!

      Ștergere
  10. Super articolul ! Sarmalele cu pasat mi-am propus sa le incerc demult,iar acum sunt si mai hotarata ,le visez deja....mi-ati facut o pofta ....
    Felicitari !

    RăspundețiȘtergere

Trimiteţi un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...